Française Nederlands English
La Petite Brenne | Naturistencamping in Frankrijk

Campingvoorzieningen

Natuur

La petite Brenne heeft de beschikking over heel veel ruimte, 42 hectares in totaal. Er zijn velden, bossen, een beekje en een meer. De natuur is zoveel mogelijk in tact gelaten om te kunnen genieten van het intense gevoel van rust en ruimte.

Wandelen is een prima manier om volop van de natuur te genieten. Probeer eens een van de drie uitgezette wandelroutes, deze voeren langs het hele domein , ze zijn uitgezet met bordjes, de langste duurt ongeveer een uur. Deze routes zijn allemaal geheel naturistisch. 

Naast alle ‘wilde’ natuur is er ook ‘cultuur’ natuur: een hoogstam boomgaard. In het park van de Brenne is een vereniging actief: de ‘société Pomologique’ (appel-vereniging) die zich er voor inzet om de regionale rassen van fruitbomen te behouden en te beschermen. La petite Brenne is hier lid van en zet zich actief in door het aanplanten van oude rassen, zoals de appelsoort ‘Belle fille de l’Indre’ en de kersensoort ‘Belle du Berry’.

Er staan ruim 100 bomen, behalve appels en kersen zijn er peren, perziken, nectarines, pruimen, vijgen, kiwi’s, noten en nog veel meer.

In het voorjaar staat dit alles prachtig in bloei en tijdens het seizoen wordt de oogst dagvers gebruikt in het restaurant.
Het is ook mogelijk tussen de fruitbomen te kamperen. (zie plattegrond : ‘verger’)

Water

Op het terrein vindt U een heldere meanderende beek en ook een echt Brenne meer (zie plattegrond). Dit meer is één hectare groot (10.000 m²). Het is een meer zoals er in de Brenne duizenden te vinden zijn. Het meer heeft een zandstrandje, heel geschikt voor kinderen (ook de kleintjes) om met zand en water te spelen. Het bevindt zich namelijk bij het ondiepe gedeelte van het meer. Een fontein laat water over een rotspartij richting zandstrand stromen. Het meer is ook geschikt om met rubberbootjes op te varen, dus als je een boot hebt, neem maar mee.

Vissen in het meer is toegestaan en gratis als u de vissen terugzet. Er zijn kleine visjes, maar er worden ook karpers tot 10 kilo zwaar gevangen.

De karper is een vis die in de Brenne-meren traditioneel veel voorkomt. Vooral op het zonneterras, dat zich op het diepste gedeelte bevindt heb je een uitstekende visplek. Naast natuurwater beschikt la petite Brenne over twee zwembaden en een kinderbad.

Het grote buitenbad is maar liefst 160 m² (20 x 8 m). Bij dit zwembad bevindt zich een 40 meter lange golvende bank in mozaïek in de stijl van de beroemde architect Gaudi. Doordat het zwembad hoger ligt dan het omliggende terrein heeft u hiervandaan een prachtig uitzicht over het grote veld (la grande Métairie) en het meer.

Het door middel van zonnepanelen verwarmde binnenbad heeft een oppervlakte van 70 m² (12 x 6 m). De temperatuur van het bad wordt constant tussen de 26° en 28°C gehouden.

Het meest opvallend aan dit zeer luxe bad is dat het is overkapt met een structuur van houten bogen op een rail. Deze panelen kunnen schuiven en daardoor kan het bad naar believen geheel overdekt dan wel heerlijk open zijn.

Aan de kopse kanten van het zwembad liggen 2 terrassen, een met tuinstoelen, de ander met ligbanken tussen de citroenboompjes. Het zwembad wordt omzoomd door een fraaie tuin met zacht gras, bomen, rozenstruiken en seringen in de omheining. Daarin ligt ook de zeer comfortabele mozaïek ligbank met beeldengroep. Dit zwembad ligt vlak naast de sauna.

Tot slot is er voor de kleinsten een kinderbad, waar ze in alle veiligheid kunnen spetteren met glijbaan, het is veilig afgescheiden van het grote zwembad.

Sport en spel

Er zijn op la petite Brenne volop mogelijkheden om te sporten. Er is vlak bij het meer een voetbalveld en er zijn twee volleybalvelden. Hierop wordt in het hoogseizoen dagelijks gesport.

Op de jeu de boules banen wordt het hele seizoen gebouled. Er zijn banen op de binnen plaats, maar ook op het pleintje op ‘la Loge’ (zie plattegrond). Naast de banen op la Loge bevinden zich ook de fitness-toestellen waarop iedereen in eigen tempo aan de conditie kan werken.

Er is een traditionele speeltuin met een grote klimpyramide, er is een zandbak, er zijn supergrote trampolines en er zijn tafeltennistafels.

Naast de speeltuin ligt het labyrint, dit doolhof is uniek voor la petite Brenne. De muren bestaan uit groen blijvende klimop. Midden in het doolhof is er een brug die van bovenaf uitzicht biedt. De route van het doolhof wijzigt regelmatig, dus als je langer op de camping bent en je denkt het wel te weten: mooi mis. Er zijn 13 fraai gemozaïekte poorten, die open of wel dicht kunnen zijn en zo de route door het doolhof bepalen.

De speeltuin en het doolhof liggen tussen de paardenstallen en de paarden-buitenmanege. Met de paarden wordt in het hoogseizoen onder deskundige begeleiding 6 maal per week een paarden en ezel animatie georganiseerd.

 

Foto's

Hoofdgebouw

Aan de binnenplaats ligt het hoofdgebouw van de camping. Dit is een mooi, tweehonderd jaar oud, gebouw met dikke muren, zichtbare spanten een een dakbedekking van traditionele dakpannetjes. Indertijd deed het gebouw dienst als stal voor koeien, hooi en wagens van de boerderij. Wij gebruiken het nu als hoofdgebouw. Het is een heel hoog gebouw, 12 meter hoog, dat geeft een prettig gevoel van ruimte. We hebben er een mooie grote vuurplaats in gebouwd om gezellig om heen te zitten.

Het is het centrum van la petite brenne en huisvest de receptie, de bar, het restaurant, de speelzolder, de bibliotheek en de muzieksalon.

In de bar en op het terras is het gezelligste uur van de dag het HAPPY HOUR tussen 17.00 en 18.00 uur. 

Er wordt regelmatig gekookt in het restaurant met een wisselend menu. Vegetarisch eten is geen probleem en ook met dieet wordt rekening gehouden. Regelmatig zijn er speciale evenementen zoals bijvoorbeeld: pizzabuffet, Barbecue, Indonesisch buffet.

Onze fiterie/pizzeria is elke avond open.

Aan kinderen wordt bijzonder aandacht besteed, er is altijd een speciaal kindermenu of zelfs een kinderbuffet waarbij de kids naar hartenlust kunnen opscheppen.

De grote buiten terrassen bevinden zich aan de Oost en aan de Westkant van het hoofdgebouw, zodat er altijd in de zon of juist in de schaduw kan worden gezeten, al naar gelang de voorkeur. Het terras van de binnenplaats ligt aan de Westkant van de bar (tot laat in de avond zon) en het Evaterras, met de mooie pergola met bloemen, ligt aan de oostkant (’s ochtends heel vroeg al koffie in de zon).

Het liefst eten we buiten op één van de twee terrassen aan lange houten tafels waar iedereen aansluit. Indien nodig kunnen we echter te allen tijde binnen eten in de restaurantzaal.

Het is een sfeer waarin je makkelijk contact maakt met anderen. In het hoogseizoen, op de avonden dat het restaurant open is, zijn er 2 diners (één om 19.00 uur en één om 20.00 uur) In het laagseizoen is er één diner om 19.00 uur op de avonden dat het restaurant open is. Naast het restaurant bevindt zich de pizzeria/snackbar alwaar een ruime keuze aan pizza’s, frites en andere snacks verkrijgbaar zijn, zowel om mee te nemen als om ter plekke op het terras op te eten.

In de bar is een winkeltje beschikbaar met een honderdtal artikelen, eerste levensbehoeften als verse groenten, boter, kaas, eieren en gevarieerd blikwerk en ook artikelen waaraan de kampeerder direct behoefte kan hebben zoals shampoo, tandpasta en zonnebrandolie etc.

Zeven dagen per week, het hele seizoen lang, is hier elke ochtend versgebakken brood te verkrijgen.

In het hoofdgebouw bevindt zich ook de bibliotheek, met Nederlandse, Franse en Engelse boeken. Hier kunt u boeken of tijdschriften lenen of ruilen, maar ook ter plekke lezen. De ruimte is ingericht met een grote comfortabele leestafel van Frans eikenhout en een mooie verlichting in de stijl van Mondriaan.

Direct naast de bibliotheek ligt de muzieksalon, om muziek te oefenen voor de muziekavond, maar ook om gewoon voor u zelf wat te spelen of te zingen. De aanwezige instrumenten: piano, gitaar, bongo’s etc. mogen worden gebruikt. Natuurlijk mag een eigen instrument ook.

Veel mensen zoeken toeristische informatie ook graag op internet. Internet is op bijna het hele terrein beschikbaar. Koop een WiFi-code en u kunt internetten bij tent of caravan. (voor tarieven zie tarieven kampeerplaatsen).

Tussen het hoofdgebouw en het verwarmde overdekte zwembad vinden we la petite Brenne’s ruime sauna. Deze sauna wordt 6 dagen per week gestookt op hout met een echte Finse saunakachel. De cabine is zo ruim dat er 25 mensen tegelijk kunnen sauneren. Door de ruimte heeft de sauna een heel gezellige , amicale sfeer, er is altijd plaats voor nog iemand extra. Naast de saunacabine is er een mooie doucheruimte met regendouches en een stortemmer met ijskoud water.

Doordat de sauna naast het overdekte zwembad is gelegen kan er meteen een lekkere duik genomen worden alvorens wat te relaxen op één van de ligstoelen, de gemozaïekte ligbank, of gewoon op het zachte groene gras in de zon of onder de schaduw van een boom.

Praktisch: Sanitair en elektraplaatsen

Wat de praktische kant betreft, la petite Brenne heeft meer dan voldoende elektraplaatsen, er zijn ruim 200 aansluitingen voor een totaal van 150 plaatsen. De aansluitingen zijn standaard afgezekerd op 10A (tot ca. 2200 W). De stekkers zijn Eurostekkers, grote blauwe stekkers met 3 pinnen.

Door de enorme grootte van het terrein is het echter niet mogelijk om overal op het terrein elektra aan te sluiten. De elektra-aansluitingen staan op de plattegrond aangegeven met een sterretje. Om de plaatskeuze zoveel mogelijk te kunnen variëren (op la petite Brenne mag u zelf een plaats uitkiezen) is het handig om een snoer van enige lengte mee te nemen. De camping heeft overigens ook verlengsnoeren van 10 m en van 40 m te huur of te koop.

La petite Brenne heeft ruim voldoende en modern sanitair. Naast het grote centrale sanitair gebouw op de binnenplaats zijn er vijf kleinere sanitair eenheden, dit natuurlijk in verband met de loopafstanden.

De warme douches zijn gratis. Daarnaast is er ook een wasruimte waar naast wasbakjes voor de handwas professionele wasmachines en drogers gebruikt kunnen worden.

 

TOEGANG VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

In het hoofd sanitair gebouw is een compleet ingerichte cabine voor personen met een beperking: douche (kan ook met de hand bediend worden) met stoeltje, wastafel en verhoogd toilet met beugel. In het algemeen is la petite Brenne heel geschikt voor mensen met een beperking omdat het terrein redelijk vlak is, er aangepast sanitair is en ook de bar en het restaurant en de muzieksalon rolstoeltoegankelijk zijn. In de verhuur van accommodatie zijn 2 aangepaste chalets en een mobile-home geheel op normen te huur. 

Mozaïek

La petite Brenne staat bekend om de vele mozaïeken die je overal op het terrein tegenkomt. Al bij de entree zie je in het groot het logo van la petite Brenne en een portret van ons grote witte trekpaard.

Een paar voorbeelden: bij de zwembaden vind je een zitbank van 40 meter lang in de stijl van Gaudi en een comfortabele ligbank met beeldengroep. In het doolhof zijn mooie gemozaïekte poorten te vinden. In de bar hangt een meesterwerk van fijn mozaïek naar een werk van Escher (motief ‘ringslang’). Op allerlei plaatsen komt het mozaïek verrassend terug, in details en in grotere werken.

In het hoogseizoen is het ook mogelijk zelf te (leren) mozaïeken in het mozaïek atelier.